Run bitch, run

Sugen på att börjar springa? Reeboks löparexpert Lars Jörbrink tipsar om hur du kommer igång.


Lågintensiv träning passar bäst för nybörjaren

Att springa lite längre och långsammare passar nya löpare bättre än att springa kort och snabbt. Lars Jörbrink förklarar:

· Det ger bättre effekt för cirkulationen och muskulaturen om du joggar långsamt i 40 minuter, än om du springer snabbt i 10 minuter.


• Om du joggar sakta en längre tid förbränner du mer eftersom förbränningen sker under en längre tid. Kroppen måste också bli varm för att du ska förbränna.10-15 min är för kort tid för att kroppens cirkulation och förbränning ska komma igång.


Så lägger du upp träningen:

· Träna helst 2-3 pass i veckan, då mår du bra och får bättre resultat.


· Kombinera gärna träningen med powerwalking, det vill säga gå aktivt och snabbt med stavar.


· Om du bär på ett gäng extrakilon kan det vara bra att börja med att kombinera olika aktiviteter som att cykla, gå på löpband och simma. Att inte gå ut för hårt och träna varierat är bra för att undvika skador och slitage.

 


Så klär du dig rätt:

•    Klä dig inte för varmt, även om det är kallt ute. Det är bättre att du fryser lite den första biten, så att du slipper toksvettas när du fått upp tempot. Har du för mycket kläder blir du först varm och sedan kall, vilket leder till att du lätt blir förkyld.

•    Klä dig gärna i lager-på-lager med ett ventilerande funktionsmaterial närmast kroppen, som andas. Ha gärna ett mellanlager av ett isolerande material som också andas och avsluta med ett vindtätt lager, som skyddar mot vind.

•    Glöm inte huvudet. Skydda gärna huvudet med en mössa.

•    Är det minusgrader får du klä dig lite varmare. Ha gärna extra skydd om hälsenor och knän för att hålla värmen och slippa skador.

•    Om du har springskor som passar dina fötter, blir löpning en skön upplevelse. En sko som är helt ny på marknaden och passar de flesta är Reeboks nya sömlösa sko, Smoothfit Cusion XT.


 Kom ihåg att det ska vara positivt, härligt och skönt att träna!

Källa: Cosmopolitan.se


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0